skip to Main Content

Wagyu Meat Health Benefits

Οι ιδιότητες που περιέχονται στο μαρμαράρισμα (λίπος εντός του μυός) του βοδινού κρέατος Wagyu συσχετίζονται με την αύξηση της μακροβιότητας και τη μείωση των νοσημάτων.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στο μαρμάραρισμα 100% Fullblood Wagyu έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Αυτό το ιδιαίτερο μαλακό ενδομυικό λίπος περιέχει υψηλότερα ποσοστά μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο είδος βοείου κρέατος.

Το βοδινό κρέας Wagyu περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ανά γραμμάριο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο και 30% περισσότερα από τις άλλες φυλές βοείου κρέατος. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς παρέχουν και ένα αντιφλεγμονώδες παράγοντα. Αυτού του είδους μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης σε αβοκάντο και ελαιόλαδο, τα οποία μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ορισμένα από αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν τη δράση της μείωσης του κινδύνου καρδιακής νόσου και της μείωσης της διάδοσης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Επιπλέον, η γενετική κληρονομιά του Wagyu οδηγεί σε κρέας που περιέχει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων Omega-3 και Omega-6 από τις άλλες φυλές βοείου κρέατος.

“Αλλά ακόμη και το κορεσμένο λίπος που περιέχεται στο Wagyu είναι διαφορετικό,” δήλωσε ο δρ. Κρου, “Σαράντα τοις εκατό ανήκει σε μια μορφή που ονομάζεται στεαρικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι δεν έχει ελάχιστη επίδραση στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. Έτσι, το προφίλ του μαρμαραρισμένου βοδινού κρέατος Wagyu είναι πιο ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να περιγραφεί ως έναν πιο υγιεινό τύπο κρέατος.” Δρ. Τιμ Κρου, Διαιτολόγος και Διδάσκων, Σχολή Άσκησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου Deakin.

Πιστεύεται ότι το Wagyu έχει ιδιότητες με τη δυνατότητα να μειώσει την καρδιακή νόσο, τον διαβήτη, την άσθμα, τη νόσο Alzheimer, την αύξηση του λίπους στο σώμα και να αυξήσει την ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους.

Ο δρ. Στίβεν Β. Σμιθ, Καθηγητής Ζωοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Texas A & M, είναι ένας καταξιωμένος ειδικός στα λίπη του κρέατος, ο οποίος μιλά σε διάφορα μέρη του κόσμου για αυτό το θέμα.

Από την εκτενή έρευνά του, καταλήγει ότι το βοδινό κρέας Wagyu είναι πιο χυμώδες και γευστικό σε σύγκριση με άλλα είδη βοείου κρέατος, λόγω του χαμηλότερου σημείου τήξης του λίπους στο μαρμάρισμα του Wagyu. Ο καθηγητής Σμιθ σχολιάζει επίσης: “Οι αναλογίες των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως ολεϊκού οξέος) στα κορεσμένα (κακά) λιπαρά οξέα για τα βοοειδή Wagyu της ποικιλίας Fullblood Japanese Black είχαν συνήθως αναλογίες 2:1 ή ανώτερες, ενώ τα εμπορικά βοοείδη είχαν αναλογίες γύρω στο 1:1 ή λιγότερο.”

Επίσης, αναφέρει ότι “το βοδινό κρέας Wagyu περιέχει υψηλότερα επίπεδα ολεϊκού οξέος σε σύγκριση με άλλα είδη βοείου κρέατος, προσφέροντας οφέλη για την υγεία και ότι ένα υψηλότερο επίπεδο μονοακόρεστων προς κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι πιο υγιές για την ανθρώπινη κατανάλωση.”

Η σύγχρονη επιστήμη τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των ζωικών λιπαρών στη διατροφή του ανθρώπου δεν είναι επιβλαβής, όπως παλαιότερα πιστευόταν, και μάλιστα μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη συνολική υγεία.

Back To Top
en_GBEnglish