skip to Main Content

Η ιστορία των Wagyu εκτός Ιαπωνίας

1. Αρχική Εξαγωγή:

   Τη δεκαετία του 1970, ένας μικρός αριθμός βοοειδών Wagyu εξήχθησαν από την Ιαπωνία σε διάφορες χώρες για λόγους έρευνας και εκτροφής. Η εξαγωγή αυτή είχε ως στόχο να εξετάσει πώς τα βοοειδή Wagyu θα προσαρμοστούν σε διαφορετικά κλίματα, συστήματα τροφοδοσίας και πρακτικές κτηνοτροφίας έξω από το φυσικό τους περιβάλλον στην Ιαπωνία. Ο στόχος ήταν να κατανοηθεί αν οι πολυτιμημένες ιδιότητες του κρέατος Wagyu θα μπορούσαν να αναπαραχθούν σε άλλες περιοχές.Το πρώτο καθαρόαιμο Wagyu που γεννήθηκε έξω από την Ιαπωνία ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Αυστραλία. Ο μόσχος, με το όνομα “Judo” (αριθμός εγγραφής FMW 001), γεννήθηκε σε μια φάρμα το 1976 στη Nebraska, ΗΠΑ. Ο Judo ήταν το αποτέλεσμα ενός πειράματος που διεξήχθη από ερευνητές βοοειδών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον και του Πανεπιστημίου του Άινταχο.

2. Wagyu στις Ηνωμένες Πολιτείες:

 Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρώτα βοοειδή Wagyu εισήχθησαν κυρίως για λόγους έρευνας. Η Αμερικανική Ένωση Wagyu (AWA) ιδρύθηκε το 1990 για να προωθήσει και να καταχωρίσει τα βοοειδή Wagyu στη χώρα. Αρχικά, τα βοοειδή Wagyu διασταυρώθηκαν με άλλα είδη, όπως το Angus, για να βελτιωθεί η προσαρμοστικότητά τους στις αμερικανικές συνθήκες, διατηρώντας κάποια από τα πολυτιμότερα χαρακτηριστικά των βοοειδών Wagyu.

Η πληθυσμός του Wagyu έξω από την Ιαπωνία προέρχεται από λιγότερες από 200 εξαγωγές στις ΗΠΑ που έφτασαν μεταξύ του 1993 και του 1997 μετά τις πρώτες άφιξεις το 1976.

Τέσσερεις ταύροι στάλθηκαν από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ από τον Morris Whitney το 1976. Το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο συγκέντρωσε σπέρματα και στη συνέχεια αγοράστηκαν από την εταιρεία Wagyu Breeders Inc. Δεν υπήρχαν θηλυκά Wagyu στην Αμερική, έτσι αρχικά οι δύο ταύροι Wagyu Black (Mazda από την Τότορι και Mt Fuji από την Χιόγκο) και οι δύο ταύροι Wagyu Red (Rueshaw και Judo από το Κουμαμότο) συνδυάστηκαν με αγελαδικές φυλές Angus, Holstein, Hereford και Brangus στο Τέξας.

Η διασταύρωση αποτέλεσε τη δημιουργία του αμερικανικού Wagyu. Οι παραγωγοί επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και της ζωντάνιας που χαρακτηρίζει τα Wagyu. Σήμερα, το αμερικανικό Wagyu αναγνωρίζεται για την ποιότητα του κρέατος του, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η γενετική των Wagyu έχει ολοκληρωθεί με προσοχή στα προγράμματα εκτροφής.

Η Ομάδα Mannett, αργότερα γνωστή ως World Ks, πραγματοποίησε σημαντικές εισαγωγές Wagyu στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω πολλαπλών εισαγωγών. Διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη διεύρυνση του γενετικού πληθυσμού Wagyu έξω από την Ιαπωνία.

Εδώ είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με τις εξαγωγές Wagyu της ομάδας Mannett στις ΗΠΑ:

  1. Αρχική Εισαγωγή (Ιούλιος 1993):
    • Τρείς μαύρες θηλυκές Wagyu εισήχθησαν: Suzutani, Rikitani (και οι δύο Tajima), Okutani (75% Tajima και 25% Shimane), και δύο ταύροι: Michifuku και Haruki ΙΙ.
    • Αυτές οι εισαγωγές ήταν κρίσιμες καθώς σημάδεψαν την εισαγωγή των πρώτων Fullbloods που γεννήθηκαν έξω από την Ιαπωνία.
  2. Πρώτα Fullbloods που γεννήθηκαν έξω από την Ιαπωνία:
    • Τα πρώτα Fullbloods που γεννήθηκαν έξω από την Ιαπωνία ήταν οι εμβρυακές δεύτερες γενεές που προέρχονταν από τον Haruki II. Η πρώτη από αυτά ήταν η Rikiharu στις 19 Ιουνίου 1994, ακολούθησαν ο Genjiro στις 23 Ιουνίου και ο Okuharu την επόμενη μέρα. Επιπλέον, η Fujiko και ο αδελφός της Beijirou ήταν επίσης από τα πρώτα Fullblood μοσχάρια που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, επίσης στις 24 Ιουνίου 1994. Την ίδια περίοδο γεννήθηκε και ο WORLD K’S SHIGESHIGETANI 1593 στις 30 Αυγούστου 1994. (πατέρας του πρώτου καθαρόαιμου Wagyu στην Κύπρο από την Ceratonia Wagyu Ranch, WCY Shigehiko Ichiro)
  3. Εξαγωγές στην Αυσταλία και Επιπλέον Εισαγωγές:
    • Αργότερα εκείνη τη χρονιά, η ομάδα Mannett εξήγαγε τις πρώτες ζωντανές εξαγωγές Wagyu από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία.
    • Τον Αύγουστο του 1994, η ομάδα Mannett εισήγαγε άλλες τέσσερις μαύρες θηλυκές (Okahana, Nakayuki, Kanetani και Nakagishi 5) και δύο μαύρους ταύρους (Kenhanafuji και Takazakura). Αυτό επέβαλε περαιτέρω εμπλουτισμό στη γενετική ποικιλία των Wagyu.
  4. Εισαγωγές Red Wagyu/Akaushi:
    • Η ομάδα Mannett εισήγαγε επίσης τα Red Wagyu, γνωστά και ως Akaushi, μέσω του Δρ. Al και της Marie Wood. Αυτές οι εισαγωγές βασίστηκαν σε επιλογές που έγιναν από τον κ. Yikio Kurosawatsu και το Δρ. King στην επαρχία Kumamoto.
    • Εννέα κόκκινες θηλυκές και τρεις κόκκινοι ταύροι ήταν εγγεγραμμένοι στον Αμερικανικό Σύλλογο Wagyu (AWA). Ωστόσο, αναφορές δείχνουν ότι εισήχθησαν μόνο επτά αγέλες, από τις οποίες τρεις ήταν έγκυες κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Οι Japanese Venture Partners το 1994 εισήγαγαν στις ΗΠΑ τρεις μαύρους ταύρους (Kikuyasu, Fukutsuru, Yasutanisakura), δέκα μαύρες θηλυκές (Chisahime 662, Chiyofuku 992, Fukutomi 990, Kikuhana 298, Shigehime 208, Tokuhime 486, Yasufuji 1/4, Yoshifuku 2 και Yuriko 1), και δύο κόκκινα μόσχα (Kunisakae και 27 Homare). Οι κόκκινες μοσχίδες ήταν έγκυες και στη συνέχεια πωλήθηκαν στον Bruce Hemmingsen στο Τέξας.

Ο κύριος Shogo Takeda εξήγαγε την ίδια περίοδο, το 1994-95, 35 μαύρες θηλυκές, πολλές από αυτές ήταν έγκυες, και πέντε μαύρους ταύρους (Itomichi 1/2, Kikuhana, Itohana 2, Kinto και Terutani). Υπάρχουν πολλές θηλυκές που έχουν εγγραφεί με γεννήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε αυτές τις 35 θηλυκές έχουμε την εισαγωγή των οικογενειών Hikokura, Chiyotake, Kinu, Kensei, Tetufuku, και Aizakura. Από την οικογένεια Hikokura προέρχεται το πρώτο Wagyu στην Κύπρο καθώς από την οικογένεια Chiyotake τα επόμενα δύο (αρσενικό και θηλυκό).

Ο Chris Walker της Westholme εισήγαγε 25 μαύρες θηλυκές και τρεις μαύρους ταύρους – Hirashigetayasu “001” (Kedaka), Itomoritaka TF Itohana 1/2 Wagyu foundation bull “002” (Fujiyoshi) και Kitateruyasu Doi “003” (Tajima) στις ΗΠΑ από την εταιρεία ET Japan Company στην Χοκκαΐδο το 1997. Το επόμενο έτος άλλες 59 θηλυκές έφτασαν μαζί με σπέρμα από τρεις μαύρους ταύρους (Shigefuku, Dai 6 Seizan και Kitatsurukiku Doi). 63 από τις μοσχίδες στις δύο αποστολές ήταν έγκυες όταν έφυγαν από την Ιαπωνία. Οι ταύροι είχαν σπέρμα που συγκεντρώθηκε και σφαγιάστηκαν μετά την έξαρση του BSE στην Ιαπωνία, αλλά οι θηλυκές εξήχθησαν στην Αυστραλία. Αυτή η αποστολή ήταν ποικίλη με 44 Shimane και 28 Kedaka με 12 Tajima, έτσι ώστε να ενισχύσει το γάλα και το μέγεθος με μάρμαρο. Μητέρες που αναπαρήγαγαν στην Αυστραλία περιλαμβάνουν: Hatsuko, Itoreiko, Kazuaki, Kitahikari 97/1, Kitakazu, Kitaokumi, Kitasakaedoi, Kitasekitori, Kitatizuru 2, Kunikiku 96, Masako, Masatoshi 2, Sakaehikari, Sekinakada 22, Sekiyuhou, Takakuni, Takashigedoi, Yamafuji, Yamaketakafuji 3 και Yuriyuhoi.

Ο Takeda εισήγαγε επίσης 6 μαύρους ταύρους (Kikutsuru Doi, Itoshigefuji, Itoshigenami, Mitsuhikokura, Kikuterushige, Itozuru Doi) το 1997.

Την ίδια χρονιά (1997) η Ομάδα Mannett (World Ks) εισήγαγε τα τελευταία ζώα που εξήχθησαν πότε από την Ιαπωνία, 1 ταύρο (Yasufuku Jr.) και 7 θηλυκά.

3. Wagyu στην Αυστραλία:

Η Αυστραλία έλαβε τα πρώτα εισαγόμενα Wagyu περίπου την ίδια περίοδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες (1993-94). Όπως και στις ΗΠΑ, αυτά τα ζώα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για ερευνητικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς. Οι Αυστραλιανοί παραγωγοί επιδίωξαν να κατανοήσουν πώς θα αναπτυχθούν τα βοοειδή Wagyu στο κλίμα τους και αν θα μπορούσαν να αναπαράγουν την ποιότητα του ιαπωνικού κρέατος Wagyu.

   Οι Αυστραλοί παραγωγοί κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια στην εκτροφή των βοοειδών Wagyu για το κρέας τους. Με τον καιρό, δημιούργησαν τα δικά τους κοπάδια Wagyu και ανέπτυξαν προγράμματα εκτροφής για να βελτιώσουν την περιεκτικότητα σε λίπος και την ζωντάνια του κρέατος. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του αυστραλιανού Wagyu, το οποίο έγινε δημοφιλές για την ποιότητά του και αποτέλεσε σημαντικό μέρος της προηγμένης αγοράς βοείου κρέατος της χώρας.

Και στις δύο περιπτώσεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία, οι αρχικές εισαγωγές Wagyu ήταν κρίσιμες για την έναρξη προγραμμάτων εκτροφής που είχαν ως στόχο την αναπαραγωγή των πολυτιμών χαρακτηριστικών του ιαπωνικού κρέατος Wagyu. Αυτές οι χώρες επένδυσαν σε επιλεκτικές εκτροφικές πρακτικές για να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές του Wagyu, που θα προσέλκυαν τις τοπικές αγορές και τους διεθνείς καταναλωτές που αναζητούν υψηλής ποιότητας, μαρμαρωμένο βόειο κρέας.

Back To Top
en_GBEnglish